Tutoriale

Informatii utile de la specialistii Pointer Systems

Să învățăm să citim ce scrie pe anvelope

Scris de catre 
Publicat in Tutoriale
Rate this item
(0 votes)
17 Nov
Să învățăm să citim ce scrie pe anvelope

Anvelopele sunt inscripționate cu coduri, cifre și litere, care explică, pe scurt, caracteristicile acestora: lățimea, înălțimea, diametrul, structura, indicii de sarcină și viteză etc.

Să începem cu marcajul care iese în evidență, de exemplu 195/50 R15 82T. 195 reprezintă lățimea secțiunii anvelopei în milimetri, iar 50 este raportul dintre înălțimea și lățimea secțiunii, valoarea fiind exprimată în procente. Litera ”R” indică faptul că construcția anvelopei este radială (pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcția de rotație), iar numărul 15, diametrul jantei în inchi (1 inch = 2.54 centimetri). Numărul 82, indicele de sarcină, explică capacitatea maximă de încărcare, greutatea maximă pe care o suportă o anvelopă, în acest caz 475 de kilograme (dacă indicile era de exemplu 91, greutatea maximă ar fi fost de 615 kilograme). Ultima literă din exemplul nostru, ”T”, este indicele de viteză, mai exact viteza maximă la care anvelopa rulează în siguranță, în acest caz 190 km/h (dacă litera ar fi fost ”H”, atunci viteza maximă ar fi fost de 210 km/h).

Un alt marcaj, M+S, reprezintă prescurtarea din limba engleză a cuvintelor noroi și zăpadă (Mud and Snow). Dacă pe anvelopă există și un logo reprezentând un munte cu trei vârfuri având în interior un fulg de omăt, înseamnă că aceste anvelope sunt performante în condiții de drum cu zăpadă (au fost testate în acest scop).

Pe anvelopă pot apărea și două indicatoare de uzură, unul sub forma unui fulg de zăpadă care indică momentul în care mai sunt doar 4 mm de bandă de rulare, sau al unui triunghi cu vârful orientat în sus, care indică momentul în care mai sunt doar 1,6 mm de bandă de rulare.

Există și marcaje pentru anvelope ranforsate (de exemplu XL – permite o capacitate mai mare de încărcare), pentru anvelope cu protecție pentru jantă (de exemplu FR – inel care protejează cercul jantei), pentru anvelope asimetrice (apar indici care explică metoda corectă de instalare, interior/inside pe fața anvelopei care trebuie montată cu direcția spre autovehicul, exterior/outside pe fața care trebuie pusă la exterior) sau pentru anvelope de tip Runflat, marcaje care explică direcția de rotație etc.

Pointer Systems

Pointer Systems

Login to post comments
Str. Poterasi, nr. 10, etaj 3, Bucuresti Sector 4, cod postal 040265+40 21 323 11 11 / +40 799 00 5000  office @ pointer-systems.eu

pointer-systems-logo

Conectati-va cu Pointer Systems folosind oricare dintre mediile de socializare de mai jos si veti catiga un partener de incredere.

Newsletter

Introduceti numele si adresa de email.