Tutoriale

Informatii utile de la specialistii Pointer Systems

14 Feb
Cum se înțelege motorina cu gerul, cu temperaturile foarte scăzute

Cum se înțelege motorina cu gerul, cu temperaturile foarte scăzute

Scris de catre
Publicat in Tutoriale
Tag-uri

Motorina este un combustibil care la o anumită temperatură, la sub -8 grade Celsius, începe să înghețe dacă nu are aditivi care să oprească transformarea ei în ”gelatină” și apoi în gheață.

Motorina îngheață mai repede decât benzina, fapt ce duce la blocarea sistemului de alimentare a motorului, pentru că conține parafină. Pentru a rezista la temperaturi foarte scăzute, chiar și la sub -30 de grade Celsius, în motorină se adaugă aditivi speciali care păstrează o limită de filtrabilitate ce permite funcționarea pe timp de ger. Acest ”antigel” al motorinei scade temperatura la care lichidul tinde să se solidifice, scade temperatura de cristalizare a parafinei.

La fel de important pentru mașini este și dacă sunt dotate cu sisteme speciale care previn înghețarea motorinei pe traseul de alimentare. Asta ține foarte mult și de vechimea automobilului, cu cât sunt mai noi cu cât aceste sisteme sunt mai eficiente. Cu alte cuvinte, mașina ajută combustibilul care poate a ajuns în stare gelatinoasă să poată fi totuși folosit în stare lichidă. Cum? Există un pre-încălzitor care menține o temperatură ridicată pe traseul de alimentare. În plus, tot ca un ajutor, bujiile incandescente au parte de o încălzire suplimentară și mai îndelungată decât de obicei. Uneori, acest aspect, vechimea automobilului, este mai important decât de ce tip de aditivi special conține motorina.

Pe lângă ce am spus mai sus, ar fi bine să aveți rezervorul cât mai plin pe timpul iernii. De ce? Pentru că cu cât e mai puțină motorină cu atât se face mai mult condens care produce apă ce se duce spre fundul rezervorului. N-ar fi o problemă la temperaturi pozitive, dar iarna, pe ger, chiar dacă combustibilul are aditivi și rezistă până la temperaturi extreme, apa îngheață la 0 grade Celsius.

14 Feb
Cum încă n-am scăpat de iarnă, să aflăm ce înseamnă degivrarea

Cum încă n-am scăpat de iarnă, să aflăm ce înseamnă degivrarea

Scris de catre
Publicat in Tutoriale
Tag-uri

Givrajul este stratul de gheață sau chiciură care se depune iarna sau când temperatura este scăzută pe anumite suprafețe, drept urmare, degivrarea reprezintă procesul de înlăturare a acestora.

Mai mult ca sigur termenul vă sună cunoscut pentru că l-ați auzit în aeroporturi în sezonul rece, uneori avioanele având întârzieri la decolare din această cauză. Degivrarea se poate face însă și la șosele, căi de acces, acoperișuri sau jgheaburi și burlane. Există mai multe metode de a scăpa de chiciura, gheața și țurțurii care se formează în anotimpul rece. Cea mai simplă este cea mecanică, se face prin răzuire sau împingere, apoi este cea care necesită folosirea unor substanțe solide sau lichide (săruri, alcooli și glicoli) care scad nivelul de îngheț al apei. O altă metodă, cea mai eficientă, o constituie folosirea unor cabluri încălzitoare electrice.

Pentru a curăța acoperișurile și jgheaburile, dar și în cazul căilor de acces, se utilizează cabluri încălzitoare electrice care asigură o temperatură care se setează manual sau cu ajutorul unui termostat. Acestea se fixează de acoperiș sau pe jgheaburi, fiind susținute și prin realizarea unui sistem de prevenire a alunecării zăpezii sau, în cazul căilor de acces (parcări, alei, pavaje, poduri, platforme de încărcare), sub asfalt sau beton, fiind invizibile și eficiente.

Printre avantajele degivrării prin folosirea cablurilor încălzitoare amintim faptul că asigură căi de acces sigure; se economisește timp și energie pentru curățarea zăpezii, a gheții și a țurțurilor; protejează mediul în comparație cu substanțele cum ar fi sarea și nisipul care pot avea efect coroziv; sunt fiabile și nu au costuri de întreținere; și asigură o bună funcționare a instalațiilor.

Str. Poterasi, nr. 10, etaj 3, Bucuresti Sector 4, cod postal 040265+40 21 323 11 11 / +40 799 00 5000  office @ pointer-systems.eu

pointer-systems-logo

Conectati-va cu Pointer Systems folosind oricare dintre mediile de socializare de mai jos si veti catiga un partener de incredere.

Newsletter

Introduceti numele si adresa de email.